HTML

Új Széchenyi Terv pályázati blog

Az Új Széchenyi Terv pályázatairól és az ÚSZT keretében megvalósuló fejlesztésekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

Friss topikok

Linkblog

Épületenergetikai takarékosság a SZIE Ybl karán

2012.10.30. 10:09 eupp

Energiatakarékos, szabályozható fűtésrendszert és hatékony szigetelést épített be a Szent István Egyetem az Új Széchenyi Terv közel 190 millió forintos támogatásával a budapesti Ybl Miklós Építéstudományi Kar „A” és „B” épületébe.

SZIE Ybl logo_1.JPG

A fejlesztés magába foglalta a az épületek nyílászáróinak cseréjét, a tetőtér hőszigetelését, a fűtési rendszer korszerűsítését az elavult kazán cseréjével egyetemben, a világítási rendszer és a hővisszanyerő szellőzés korszerűsítését a Nagyelőadóban. A Kar rövid és hosszú távú célja az épületek energetikai korszerűsítésével az energiafelhasználás racionalizálása, az üzemeltetési költségek csökkentése, a fűtési és világítási rendszerek hatékonyságának növelése volt.

Az "A" épületben a munka 2011 novemberében a tetőtéri feltárásokkal, a burkolatok és hőszigetelések elbontásával kezdődött, majd az azbesztgyanús anyagok eltávolítása után márciusban folytatódhatott. Ezt követően a tartószerkezet statikai és faanyagvédelmi felülvizsgálata következett, több ácsszerkezeti elem teljes cseréje, valamint megerősítése (pl. a kistanácsterem 25m2-es tetőszerkezetének teljes cseréje) vált szükségessé. Áprilisban a tetőtéri ablakok cseréje, valamint a tantermekben világításkorszerűsítés és a fűtéskorszerűsítés munkái folytak. Júniusban megkezdődtek a hőszigetelési és a gipszkartonozási, festési munkák. A műszaki átadás folyamata szeptember első hetében indult. Az épület(rész) fajlagos primer energiafogyasztása a fejlesztés után 162,28 kWh/m2, energetikai jellemzője a követelményértékre vonatkoztatva 169,8 %, energetikai minőség szerinti besorolása: F (átlagos).

A "B" épületben az Üzemeltető Intézmény révén az iskola teljes tantermi kihasználtsága miatt, 2012 júliusában kezdődtek meg a Nagyelőadó terem korszerűsítési munkái (szellőzési rendszer légtechnika szerelései), majd a nyílászárók cseréi júliustól folyamatosan október elejéig tartottak. A műszaki átadás folyamata szeptember első hetében kezdődött. Az épület rész fajlagos primer energiafogyasztása a felújítás után 84,779 kWh/m2, energetikai jellemzője a követelményértékre vonatkoztatva 79,3 %, energetikai minőség szerinti besorolása: B (követelmény értéknél jobb).

A projekt eredményeként az emelkedő energiaárak hosszú távon ellensúlyozhatóvá válnak. A káros anyag kibocsátás csökken, a fűtési rendszer szabályozhatóvá válásával a hőmérséklet és a fogyasztás optimalizációjának lehetősége jelentősen bővül, mely növeli az épületet használók komfortérzetét, javítja a munkakörülményeket, illetve további üzemeltetési költség csökkenéshez is vezet.

Szólj hozzá!

Címkék: fűtés hőszigetelés Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar

A bejegyzés trackback címe:

https://ujszechenyiterv.blog.hu/api/trackback/id/tr194878560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása