HTML

Új Széchenyi Terv pályázati blog

Az Új Széchenyi Terv pályázatairól és az ÚSZT keretében megvalósuló fejlesztésekről.

Operatív Program

Operatív Program - Projekt kommunikáció

Friss topikok

Linkblog

Vasmagkutatási projektbe fog a Transzvill

2013.03.13. 15:13 eupp

Közel 117 millió forint az a Transzvill Mérőváltó Zrt, új kutatási projektjének összköltségvetése. A cég kisméretű, jobb mágneses tulajdonságokkal rendelkező vasmag létrehozásán dolgozik, amely forradalmasítaná az áram- és feszültségváltó termékeket.

A projekt kutatási célkitűzése olyan nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is egyedülállóan új, kisméretű vasmag típus ipari kutatása, és ebből új termékek létrehozása, melyek új tulajdonságokkal rendelkeznek. Ezek a tulajdonságok együttes jelenléte új alkalmazási területeket nyithat, valamint a meglévő alkalmazások szélesebb alkalmazhatóságát teszi lehetővé.ARM-10D-20D.jpg

Az új pikkely-vasmag kialakítással - melynek anyaga is jelentős újdonság tartalommal bír - négy eredmény érhető el egyszerre.Egyrészt a lemágnesezési tényező nem lesz magas, így feljebb vihető az effektív permeabilitás, másrészt a koercitív teret sem növelik meg és így biztosítják a kis hiszterézis veszteséget. Továbbá ez egyben az alkalmazás egyik legfontosabb eredménye, mely szerint a pikkelyek átmérő méretének változtatásával hangolhatóvá válik az effektív permeabilitás pont abban a tartományban, ami hiányzik a hazai és nemzetközi kereskedelemből. Végül lehetővé válik bizonyos amorf fém hulladékok hatékony, feladat specifikus újrahasznosítása, így az alapanyag rendkívül olcsóvá válik, mely jelentős előnyt jelent a gazdasági hasznosíthatóság tekintetében.

A projekt másik célja, a kutatások eredményeképpen létrehozott vasmagok felhasználásával új 12 és 24 KV-os DIN szabványú áram és feszültségváltó család létrehozása. A Transzvill Mérőváltó Gyártó és Forgalmazó Zrt. projektben együttműködő partnere az MTA Wigner FK SZFI.

A „Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása a közép-magyarországi régióban (KMR_12)” elnevezésű pályázati kiíráson 66 675 607 Ft támogatást nyert, 116 974 749 Ft összköltségű fejlesztés 2012. augusztus 1-én vette kezdetét és várhatóan 2014. július 31-én zárul.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás fejlesztés elektrotechnika

A bejegyzés trackback címe:

https://ujszechenyiterv.blog.hu/api/trackback/id/tr405132859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása